ESENTEPE KOLEJI / Fen Lisesi / ÜNİVERSİTE SINAVI (YKS)

YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI

(YKS)

Artık yeni sistem ile birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecekler. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1.Oturum Temel Yeterlilik Testi TYT, 2.oturum Alan Yeterlilik Testi AYT ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi YDT olarak geçmektedir. 1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alırsanız 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyorsunuz.

YKS sınavının 1.oturumu genel olarak etkisi %40, 2. ve 3.oturum ise %60 olarak belirlenmiştir.

I. OTURUM TEMEL YETERLİLİK TESTİ

Baraj Puanları

TYT bir baraj sınavıdır. Bu sınavdan barajı başarıyla geçen adaylar 2. (AYT) Ve 3.(YDT)  sınavlarında puanları hesaplanır . TYT sınavının barajı olan 150 puanı geçtiğiniz takdirde Önlisans yani 2 yıllık fakültelerine girebiliyorsunuz. Bu barajı geçemediğiniz takdirde hiçbir fakülteye yerleşemiyorsunuz.

Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak koşulu ile ;  adayın TYT puanı ile sınavın AYT ve YDT testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. AYT veya YDT de 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere ve yüksekokullara girebilecekler. TYT barajını geçtiğiniz (150) ancak , AYT ve YDT barajını (180) geçemediğiniz takdirde sadece 2 yıllık fakültelere yerleşebiliyorsunuz.

YKS Puan Dağılımı

YKS puan dağılımında bir öğrenci sınav sonunda maksimum 560 puan alabilir .  Bu puanın %40 ı TYT , %60 ‘ ını AYT oluşturur. Belli bir miktar puanda OBP( okul başarı puanı) ından gelmektedir. OBP sınava büyük katkıda bulunduğu için önemi çok yüksektir. Bu nedenle lisenin her sınıfı aynı düzeyde çalışmayı ve sürekliliği gerektirir.

Örneğin ; TYT sınavından 500 , AYT sınavından 500 almış ve diploma puanı 100 olan bir öğrencinin alacağı puanlar şu şekildedir ;

TYT(%40)        AYT(%60)       OBP(0,6 çarpan)

200 puan     +     300 puan     +      (0,6 x 100)           =               560 puan

TYT Soru  Dağılımı

Tüm sınava giren bireylerin çözmesi gereken TYT sınavında 120 soru bulunmaktadır. Bu sorulara karşılık 135 dakikalık bir zaman dilimi ayrılmıştır. Ağırlıklı olarak 9. Ve 10. Sınıf konularından sorular gelmektedir.

II. OTURUM ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT)

10. sınıfın sonunda alanlara ayrılan öğrenciler 11. ve 12. sınıfta bu alanlara yönelik dersleri daha ağırlıklı görmeye devam ederler. Alan seçiminin sonunda birey almış olduğu eğitime yönelik olarak bölümlere tercihte bulunur. Bu alanlar sırasıyla ;

-SAYISAL

-SÖZEL

-EŞİT AĞIRLIK

-DİL                                              dir.

AYT sınavı bilgi sınavıdır. 160 soru karşılığında öğrencilere 180 dakika zaman tanınır. Bu süre içinde öğrenci dilerse tüm soruları cevaplayabilir. Ancak öğrencinin tercih edeceği ve eğitimini aldığı alandaki sorulara yönelmesi ve öncelik sırasına koyması daha sağlıklı olacaktır.

AYT sınavında derslerin soru dağılımı bu şekildedir. Birey almak istediği alan puanına yönelik dersleri çözerek bu puanı elde eder. Bir alandan puan almak  için (say, söz, ea. ,dil) en az iki testi yapması gerekmektedir.

Örneğin ;

Sayısal alanından Tıp Bölümünü tercih edecek olan bir öğrenci Matematik ve Fen bilimleri alanındaki soruları çözmelidir. Yani her öğrenci sadece kendi alanına odaklanırsa toplamda 80 sorudan sorumlu olur.

AYT sınavında çıkacak derslerin soru sayı dağılımı gösterildiği gibidir. Matematik ve Geometri dağılımı zaman zaman değişebilmektedir. Felsefe gurubu derslerinin içinde psikoloji ,mantık ve sosyoloji dersleri bulunmaktadır.

Adaylar yerleşmek istediği puan türüne uygun testleri çözerek istediği puan türünü elde edebilirler.