ESENTEPE KOLEJI / Bölümler / Görsel Sanatlar

GÖRSEL SANATLAR DERSİ

        Görsel sanatlar dersimizde amacımız; Çocukların yaratıcılık yönlerini geliştirmek. Temel sanat bilgilerini çocuğun yetenek düzeyine paralel olarak kazandırmak. Çocukların çevre ile ilgili gözlemlerini, izlenimlerini, duygularını, düşüncelerini ifade edebilme yeteneği kazandırmak. Çocukların okul ve okul sonrası yaşantılarını, olumlu etkileyecek iyi alışkanlıklar kazandırmak. İş sevgisi aşılamak ve rastladıkları zorlukları kendi iradeleriyle yenebileceklerini öğretmektir. Aletleri ve malzemeleri tanıtmak, bunlar arasındaki ilişkileri ve kullanışlarını anlatıp öğretmek. Sanatın özgürlük olduğunu kavratmak ve Diğer dersleriyle ilişkilendirerek çok yönlü bakış açısı kazandırmaktır.           Resim genel anlamda bireyin iç dünyasının kâğıt üzerine aktarılmış biçimi ve zihinsel gelişim göstergesidir. Öğrenci kendi iç dünyasını görsel sanatlar dersin de özgürce kâğıdına çizerek boyayarak keserek yapıştırarak istediği malzeme ve istediği boyutta yansıtır. Bunu yaparken de aklını kullanır, düşünür karar verir ve uygular. Bu şekilde hem öğrenir hem de kendisini ifade eder. İyi bir görsel sanatlar dersi eğitimi alan öğrenci sıradan ezberden klişeleşmiş matematik formüllerini kullanmaktansa farklı formüller üretmeye çalışır, yaratıcılığını da katarakta işi daha da büyütür. Cümlenin yüklemini bulmak için her cümlede otomatiğe bağlayıp yüklem sondadır diyerek cümleye bakmaz cümleye daha farklı sorular sorar yüklemin cümlenin neresinde olduğu konusuna daha farklı yaklaşır, 1453 İstanbul un fethi hakkında Fatih Sultan Mehmet karadan neden gemileri yürütmüş diye gerçekten merak eder. Araştırır inceler. Her formül, her cümle, her harita unutmayalım ki; bir sanat ürünüdür. Rönesans sanatçılarından Leonardo Da Vinci Ne kadar iyi bir ressam ise aynı zamanda bir mimar bir bilim adamıdır. Kendisi Öğretmeni Ressam Verrochio’nun atölyesine çırak olarak girip görsel sanatlar eğitimi almıştır.

        Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’te; Cumhuriyet'in kuruluşunun ardından, toplumsal dehasını bir kez daha göstererek Türk Ulusunun kültürel alanda da gelişiminin şart olduğunu belirtmiş, kültür ve sanat alanında da birçok yenilik getirmiştir. Türkiye'de yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşılması hedefini yakalayan Atatürk, sanata verdiği önemle modern Türk sanatlarının öncüsü ve mimarı olmuştur. Atatürk, Türkiye'nin yeniden yapılanma döneminde, milli kültürü yansıtan bir sanat anlayışının oluşması adına önemli adımlar atmıştır. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk; sanatın Türk Milleti için önemini şu veciz sözleri ile ifade etmiştir: ‘Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır.’ diyerek sanata verdiği önemi daha net ve kısa bir şekilde açıklamıştır.

        Esentepe Kolejinde Görsel Sanatlar Dersinde plastik sanatların her alanında öğrencinin kendisini en iyi şekilde ifade edebileceği tekniklerin tümünü öğreterek kendisine en uygun teknikle düşünce gücünü geliştiriyor ve yaratıcılığını en iyi şekilde ön plana çıkarıyoruz. Bu şekilde çizemiyorum yapamıyorum gibi klasik bahaneleri de ortadan kaldırıyor, her sınıfta her öğrencinin Görsel sanatlar dersinde aktif rol almasını sağlıyoruz. Kısaca Görsel Sanatlar Dersimizde öğreniyor, uyguluyor, öğretiyor, düşünüyor ve sorguluyoruz. Tüm bunları da diğer derslerimizde de farkında ve ya farkında olmadan kullanıyoruz.

        Görsel sanatlar dersi programının 1-4. Sınıflarında ilkokul düzeyinde genel olarak duygu ve düşüncelerin sanat yoluyla nasıl ifade edilebildiği, sanatın değerli olduğu, sanat eserlerinin süreç içerisindeki değişimi ve yapıldıkları yerlerin tanınması; Türk kültüründen ve farklı kültürlerden esinlenilerek yeni fikirler oluşturulması, bu fikirlerin uygulamaya yansıtılırken sanat malzemelerinin ve tekniklerinin kullanılması; oyun ve sorgulama yoluyla öğrenmenin gerçekleşmesi, yerel sanat ürünleri üzerindeki motiflerin incelenmesi, sanata karşı duyarlı olunması ve geçmiş dönemlerde yapılmış sanat eserlerinin günümüz sanatına etkisi üzerine yoğunlaşılmıştır.

Kitlesel başarıyı hedefleyen Esentepe Koleji; nitelikli eğitim anlayışı ile bilim, teknoloji, yabancı dil, kültür-sanat, spor ve sosyal faaliyetler alanlarında başarılı nesiller yetiştiriyor.

2000 yıllından itibaren eğitim hizmetlerini sürdüren Esentepe Koleji, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, ülke değerlerine sahip, yaratıcı, üretken, dünya ile kucaklaşabilecek değerlerle bezenmiş bireyler yetiştirmek amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir.

© 2017 Esentepe Koleji

ESENTEPE KOLEJi

Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat
Kampüsü Yanı Selçuklu/KONYA

info@esentepe.k12.tr

Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır.
İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.